Hvad er orientering

I orientering skal du gennemføre en rute hurtigst muligt. I skoven skal du finde nogle kontrolpunkter i den rigtige rækkefølge, som du skal stemple med en elektronisk brik. På kontrolpunktet står en post, som er et stativ med en orange og hvid skærm.

Skærm

Din opgave er at finde den hurtigste vej til posterne, altså ikke nødvendigvis den korteste vej. Der er ikke opgaver på posterne.

Posterne er markeret med cirkler på et orienteringskort. Kortet fortæller, hvordan skoven er at løbe i.

F.eks. hvidt på kortet betyder let at løbe igennem, og mørkegrønt betyder svært gennemtrængelig bevoksning.

Vælg passende sværhedsgrad: En let rute går langs stierne, de sværere ruter går på tværs af stier.

De fleste løbere bruger et kompas for at vende kortet rigtigt.

 

 

Hvorfor dyrke Orientering?

Et uddrag fra et orienteringsløb

Udfordring & Spænding: Du er et sted i skoven, hvor du aldrig har været før. Du kan se på orienteringskortet, at du kan skyde genvej gennem skoven til en sti, men du kan ikke se stien. Du kan høre, at din ven er ved at indhente dig. Du tager mod til dig, kontrollerer kursen på kompasset og løber af sted igennem skoven. Du er på stien. Du klarede den. Om et øjeblik stempler du posten.

Natur & Frisk luft: Du kan se på kortet, at der er en skrænt, som vender ned mod en sø. Men pludselig står du der. Udsigten er overvældende. Et par rådyr løber forbi. Du glemmer helt din mission og må stå et øjeblik og nyde scenariet.

Motion & Velvære: Du kommer i mål. Du fandt alle posterne i den rigtige rækkefølge. Din ven kommer lige bagefter. I er begge glade og godt brugte. Det er hårdt at løbe igennem terrænet, men det er godt for kroppen. Imens I får lidt at drikke, diskuterer I ruten, og hvilken vej der var den hurtigste. I sammenligner tiderne mellem posterne. Du har slået din ven med et minut ved at løbe igennem terrænet.

Alle kan være med: En hel familie kommer i mål. De har krydret skovturen rundt på stierne med at finde poster. Børnene fik fut i benene, når de kunne se den næste post. De har også fået udfordring, motion og naturoplevelser. Nu leger de med de andre skovtrolde, mens mor tager en tur i skoven, og far får fif af en gammel landsholdsløber.