Vil vi bevare vores nytårsløb?

Ja, det vil vi meget gerne.

Det vil være en stor sorg, den dag der muligvis ikke er et nytårsløb mere. Det er så hyggeligt at mødes på den måde og ønske hinanden godt nytår. Det er en god afslutning på året og den bedst tænkelige begyndelse på det nye år.

På generalforsamling 2015 talte vi om nogle oplevelser omkring nytårsløbet 2014. Løbere der havde kravlet over plankeværk, løbere der havde mast sig igennem en hæk for at stikke igennem en privat have og mere til. Der kom egentligt ikke nogen løsning på det. Nogle mente, det kunne løses ved, at man lavede Horsens Nord kortet til et sprintkort. Der blev det vel egentligt stående.

Nu er vi kommet frem til nytårsløbet 2015. Jeg ved alle og ikke mindst Jacob har glædet sig til dette løb. Jeg ved også, hvor stort et arbejde det er for Jacob at lave løbet. Derfor syntes jeg også, det er ærgerligt, at ikke-orienteringsløbere muligvis kan gå hen og ødelægge det for os.

Jeg starter med, hvad jeg selv oplevede, det kan jeg forholde mig til. På hjørnet af Nørrestrandsgade laver jeg et stop for at spørge, om jeg skal passe en klapvogn, mens vognens fører skal ind og klippe ved kalven. Mens jeg står der, ser jeg flere kravle over hegnet, jeg forstår det ikke, det er da højt. Jeg hører også flere orienteringsløbere råbe: ”Vi må ikke kravle over hegnet”.

Jeg ser ikke det bremser nogen i deres foretagende.  Jeg cykler videre og ser 2 damer løbe ind der, hvor der tidligere var Kirks Telefonfabrik. Jeg råbte til dem: ”Det må I ikke, det er privat område”. De svarer: ”Hvorfor ikke” og fortsætter. Da jeg i mål konfronterer dem med det, siger de: ”Vi er ansat derinde. har nøglekort dertil, og løbet her er vel kun for sjov”.

Efter løbet var vi en del orienteringsløbere samlet i Forum Horsens forhal, og det var ikke så lidt, der blev diskuteret om ulovligheder, man havde oplevet.  Flere var enige om, at de ville blive stangtosset, hvis de oplevede, at folk bare sprang over deres stakit eller hæk for at gå gennem privat område.  Nogle var ret irriteret over, at selvom de havde råbt efter dem, havde det ikke haft nogen effekt.

Med det jeg hørte, hjælper det ikke at diske 2 damer på privat område, så var det nærmere 50 der skulle have været disket.

Jo, løbet er for sjov. Det er ikke på grund af det konkurrencemæssige, jeg griber pennen. Det er det gode ry klubben indtil nu har haft, og det vil jeg gerne gøre noget for, at vi kan bevare. Det er også mit indtryk, at der blandt orienteringsløbere, (det var ikke engang kun horsensløbere) var dyb forargelse over, at der var regler, som ikke blev overholdt. Men omvendt hvor skulle ikke-orienteringsløbere kende reglerne fra?

Da der er rigtig mange ikke-orienteringsløbere med til nytårsløbet, kunne et sprintkort være en mulighed, men uanset sprintkort eller Horsens Nord kort, ville det være let at lave en instruktion med almene regler som skal overholdes.

De 3 vigtigste er:

  1. Man må ikke kravle eller springe over et stakit,
  2. man må ikke springe over eller mase sig gennem en hæk,
  3. man må ikke løbe på private områder.

Ovennævnte gælder også ved et sprintkort, herudover skal man også fortælle ikke-orienteringsløbere, hvilken grøn farve der er forbudt område.

Aase Thyssen