Nyt EM-guld til Camilla Søgaard

I disse dage (26. – 29. april) afvikles der EM i MTBO i Portugal, og det danske landshold er på plads med store forhåbninger efter de mange fine resultater ved VM i Sverige sidste år.

EM afvikles i området ved Loulé, der ligger helt sydpå i Portugal i nærheden af Faro. Her er der som mange steder i det sydlige Europa meget tørt, og temperaturerne ligger lige nu på +30ᵒ i dagtimerne, så det er lidt af en skift for rytterne i forhold til de vante temperaturer i DK.

Terrænet er også noget anderledes, end de er vant til fra tidligere løb i Portugal. Løbsområderne er generelt ret kuperede, og der en rigtig mange sten i sporene/på stierne, så kombineret med, at der ikke er lige stistræk, er det en udfordring at læse kortet i farten. Siden korttegningen har områdets landmænd desuden været på markarbejde, hvilket har resulteret i, at stier er pløjet/harvet væk, og andre kørespor fremtræder som stier. Trods den generelle tørke kom der dog så meget regn i vinter, at en del spor er noget mere tilgroede end vanligt, og dermed svære at se.

Guld på mellemdistancen

EM’s første distance ’Mellem’ blev afviklet onsdag d. 26. april i et område lidt nord for Loulé. Et område med kuperet ’Middelhavs’-skov blandet med oliven lunde, mindre bebyggelser og lidt dyrket mark. Mange små og mindre stendiger – hvoraf langt fra alle dog er på kortet. Det giver udfordringer, hvis man kører på tværs i terrænet, hvilket er tilladt at gøre i Portugal.

Camilla har ikke haft den bedste optakt til mesterskabet, da hun har været lidt småsyg, de sidste tre uger, men hun var på forhånd klar på at give den alt, hvad hun havde i sig, og så måtte det vise sig, hvor langt det kunne bære.

Der var ikke live mellemtider, så det var lidt svært at følge rytterne undervejs i løbet. Arrangørerne havde dog indlagt en publikumspost ca. halvvejs på banen, så her var det muligt at få en fornemmelse af styrkeforholdet mellem rytterne.

Camilla pt. største konkurrent er hendes holdkammerat Nicoline Splittorff, og Nikoline kom da også forbi publikumsposten med en ny bedstetid. Camilla passerede med næstbedste tid 31 sekunder efter Nikoline.

På meldeposten lige før mål var billedet vendt – Camilla var 9 sekunder foran Nikoline. Camilla kørte i mål i tiden 47.16 9 sekunder foran Nikoline og 1:35 foran nr. 3 Ruska Saarella fra Finland.

Camilla er OK tilfreds med sit løb. Hun giver udtryk for, at hun kørte et kontrolleret løb med god kortkontakt, og hun følte, at hun egentlig havde power nok i benene til at køre lidt hurtigere, end hun gjorde; men at det ikke var muligt af hensyn til at sikre kortkontakten og undgå større bom.

Dette er Camilla’s første internationale guldmedalje på en mellemdistance.

I morgen torsdag kører eliterytterne massestart.

Løbet kan følges med liveresultater og GPS-tracking på løbets hjemmeside: https://mtbo2023.fpo.pt/live-center-long-distance/